Egen variant av Tarte Tatin

Detta recept på egen variant av Tarte Tatin, den klassiska fruktpajen från Frankrike, innebär motsats till hur paj presenteras i Sverige. Tarte Tatin görs vanligen som en uppochnedvänd pannkaka, det vill säga att man lägger frukt i stekpanna för att sedan ha på deg ovanpå och så vänder man på hela kakan när den har gräddat klart i pannan.

Jag ville dock göra vackrare dekoration av frukten och denna variant påminner också som svensk paj.

Recept på egen variant av Tarte Tatin

Pajdeg (6-8 portioner)

  • 2 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • Äpplen
  • Lönnsirap
  • Kanel

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, ca 25 cm i diameter. Låt degen vila i kylen 15-30 min.

Sätt ugnen på 225°. Skala äpplena och hyvla av långa skivor med osthyvel eller potatisskalare som rullas ihop som en form av en ros. Smöra en pajform eller portionsskålar och tryck ner deg i botten och en liten bit upp på kanterna, Tryck ihop ett gäng äppelrosor och strö över riven kanel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Serveras förslagsvis ljummen. Man kan pudra över florsocker när kakan har svalnat.

För trött för att laga maten själv?

Spana in alla restaurangtips på TravelGrip.se, här finns allt från Michelinbelönade restauranger till kvarterskrogar i små som stora städer.

Publicerat den
Kategoriserat som Bakning