Den Koreanska husmansrätten nummer ett passar de flesta eftersom den går att servera mild eller stark, allt efter smak. Spana in detta enkla recept på hemmagjord Bibimbap.
Bibimbap den koreanska varianten av pyttipanna, i botten av tallriken, vanligen en väldigt djup skål, har man i varmt vitt ris vilket man sedan toppar med inlagda grönsaker, kimchi, stark chilisås, ett stekt ägg och strimplat kött. Jag rekommenderar att lägga in grönsakerna en dag innan man ska avnjuta rätten, på så vis hinner de verkligen ta smak av vinäger.
4 portioner
- 200 g nötkött i lövtunna skivor, t.ex. entrecôte
- 1,5 msk ljus soja
- 2 tsk sesamolja
- 1 msk vitt vin
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 5 cm purjolök, tunt skivad
Picklad gurka, morot och rättika
- 1 halv gurka fint riven eller skuren med osthyvel
- 2 rivna morötter
- 1 riven rättika
- 3 dl ättika
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
Marinerad spenat
- 200 g färsk spenat
- 1 msk ljus soja
- 1 fint skivad salladslök
- 1 msk sesamolja
- 1 msk sesamfrön
Marinerade böngroddar
- 150 g färska böngroddar
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk sesamolja
- 2 tsk sesamfrön
Servera med:
- 1 stekt ägg per portion
- Roman- eller Comsopolitan sallad finhackad
- Kimchi
- Gochujang sås