Att göra egen ugnsbakad fläsksida på italienskt vis är värt att testa. Man ”fyller” köttet med de kryddor och grönsaker man själv vill ha. Är man grisätare så rekommenderar jag verkligen att testa göra detta på egen hand!
Gör italiensk Porchetta i ugn
1 – 1 1/2 kg fläsksida
4 – 6 vitlöksklyftor
1 – 2 msk färsk timjan
3 – 4 msk finhackad färsk rosmarin
Rivet skal från en citron
2 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125°C.
Skär fläsksidan till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke, så att du kan rulla ihop den sedan. Lägg den fetaste sidan nedåt.
Krydda överallt med salt.
Lägg i några skivade vitlöksbitar och släng över de färska kryddorna samt citronskal.
Rulla till en fast rulle och bind ihop med steksnöre.
Lägg fläsket i en ugnsform med något hög kant.
Ugnsstek i cirka 4 timmar, höj sedan temperaturen till200 grader och kör klart i 10-15 minuter för att få krispigt ytterskal.
Ta bort allt snöre.
Skär till 1/2 cm tjocka skivor inför servering.